top of page

This is Holland | Amsterdam

Flight Experience op Overhoeks

1303_DAMAST-architects_This-Is-Holland_0

This Is Holland is een unieke toeristische attraktie in Amsterdam met een unieke uitstraling. Het markante ronde gebouw huisvest interactieve shows van de Nederlandse geschiedenis met als hoogtepunt The Flight Experience. Daarin vliegt men tijdens een panoramavlucht over een aantal UNESCO must-sees. Het ontwerp van het gebouw is ontleend aan de geschiedenis van de plek, waar tot aan de Tweede Wereldoorlog enkele oliedrums stonden opgesteld.

 

Door als het ware zo’n oliedrum ‘op te tillen’ ontstaat er een visuele verbinding van het Overhoeksplein met het Oeverpark. Tegelijk zorgt de ronde vorm ervoor dat het gebouw haar eigen positie inneemt ten opzichte van architectonische zwaargewichten als het Eye Filmmuseum en de A’DAM toren.

Vanuit de onderliggende parkeergarage stijgen paddenstoel-kolommen tot aan de tweede verdieping. Ze dragen het gesloten volume van The Flight Experience. De facetten van het gevelmembraan reflecteren de lucht, waardoor het gebouw een continue natuurlijke verandering ondergaat. Het is daardoor opvallend onopvallend.

Opdrachtgever:

Brand New Leisure

Programma:

Interactieve attractie, foyer

Locatie:

Overhoeks, Amsterdam

Uitvoering:

J.P. van Eesteren

Fotografie:

Stijn Poelstra

Ontwerp en realisatie:

2008 - 2018

BVO

1.600 m2

"Een zes meter hoge verlijmd glazen zaagtandgevel zorgt voor optimale transparantie"

"Op dit voormalige Shell-terrein stonden tot aan de tweede wereldoorlog oliedrums opgesteld."

"Beleef de Nederlandse UNESCO must-sees via een spectaculaire vliegervaring ."

bottom of page