Servicegebouw Noord/Zuidlijn | Amsterdam-Noord

Gebouw voor techniek en personeel van de metro

Deze expressieve landmark werd in 2017 genomineerd voor het beste gebouw van Amsterdam (de Gouden AAP). Als een modern seinhuis markeert het servicegebouw het noordelijke eindpunt van de Noord/Zuidlijn. Het sluit qua materialisatie aan bij de omgeving van het spoortracé: roestige tramsporen en basaltkeien. Met zijn roestbruine gloed verwelkomt dit kleurrijke bouwwerk alle passanten langs de noordelijke toegang tot Amsterdam.

 

Grote glazen puien benadrukken de noord-zuidrichting. De Nieuwe Leeuwarderweg verbreedt richting de A10. Dat zorgt voor een afsnijding van het cortenstalen volume en de dynamische vorm. Het servicegebouw biedt plaats aan machinisten, kantoor- en onderhoudspersoneel. Zij kunnen er pauzeren, overleggen en omkleden.

Opdrachtgever:

VIA Noord/Zuidlijn

Programma:

Technische ruimten, opkomstruimte, kantoor

Locatie:

Nieuwe Leeuwarderweg, Amsterdam

Fotografie:

Jeroen Musch, Daniël Peters

Maquettefotografie:

Saskia Kok

Ontwerp en realisatie:

2013 - 2016

BVO

320 m2

"Een intelligent en aansprekend concept"

welstandscommissie amsterdam

"Een gestileerde cortenstalen seinhuisje op een sokkel van basalt breuksteen"