top of page

Nieuwendijk 121 | Amsterdam

Rijksmonumentaal winkelpand in Centrum

2012_DAMAST-architects_Nieuwendijk 121_08.jpg

Dit rijksmonumentale pand uit de 18e eeuw staat in een van de oudste winkelstraten in het centrum van Amsterdam. Het is respectvol gerenoveerd en voorzien van een high-end winkelgevel. Het ontwerp van de robuuste stalen pui met hoge glazen deuren is geïnspireerd op het chique verticale lijnenspel van de oorspronkelijke etalagepui.

 

De Nieuwendijk heeft de laatste jaren een transformatie ondergaan. De herontwikkeling naar een hoogwaardig winkelpand past in deze ontwikkeling. Het is van binnen en buiten compleet verbouwd. In nauw overleg met de monumentencommissie is het gelukt om de winkel voor iedereen toegankelijk te maken, door het bestaande niveauverschil in de winkel te verwijderen. Ook is er extra winkelruimte gecreëerd door het souterrain te vergroten en te verdiepen. De monumentale bouwmuren waar omheen gewerkt moest worden vormden een constructieve uitdaging en vereiste precisie tijdens de bouw.

 

In de 18e eeuw bepaalden symmetrische gevels het straatbeeld van de Amsterdamse binnenstad. De winkelplinten werden vaak vervangen naar de nieuwste mode en wensen. We herkennen latere functionalistische opvattingen over ‘form follows function’ terug in asymmetrische glazen winkelgevels. Met een hardstenen kader sluiten we weer aan bij de 18e -eeuwse symmetrie van het rijksmonument. Op de plek van de toegangsdeur van de oorspronkelijke bovenwoning bevindt zich nu de vluchtdeur van een bovengelegen hotel. Door die vernuftig in de pui-omlijsting op te nemen versterken we de winkeluitstraling. Het resultaat is een beeldbepalend winkelpand met een 4m hoge glaspui. Strak design dat optimaal aansluit bij de branding van retailmerken.

Opdrachtgever:

Kroonenberg Groep

Programma:

Winkelpand

Locatie:

Centrum, Amsterdam

Uitvoering:

Bouwbedrijf Tuin

Fotografie:

Kees Hummel, DAMAST architects

Ontwerp en realisatie

2020 - 2022

BVO

250 m2

"Extra verhuurbare winkelruimte

binnen monumentale muren."

"Transformeren naar een hoogwaardige winkelstraat."

"Strak design voor optimale klantbeleving."

"Industrial chique winkelplint."

"Van split-level naar gelijkvloers,

in overleg met Erfgoedcommissie."

bottom of page