Ferdinand Bolstraat, Amsterdam

Herontwikkeling winkelpanden in De Pijp

1814_DAMAST-architects_Ferdinand Bolstraat_13.jpg

Zwart staal in combinatie met structural glazing maakt deze gevels een eyecather. Een technisch hoogstandje door het fraai gebogen glas van de winkelpui. Op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Eerste Jan van der Heijdenstraat worden enkele 19de-eeuwse winkelpanden ingrijpend herontwikkeld, samengevoegd en uitgebreid. De moderne vormgeving voegt een nieuwe tijdlaag toe aan het straatbeeld.

 

Na diverse verbouwingen in de afgelopen honderd jaar waren de oorspronkelijke winkelgevels geheel verdwenen. Op basis van archiefstudie hebben we de karakteristieke gevelritmiek en vormentaal subtiel teruggebracht. Het patroon van oorspronkelijke glas-in-lood bovenlichten is verwerkt in stalen gevelcassettes en vanzelfsprekend doorgevoerd tot in het detail van de deurgrepen.

Opdrachtgever:

Kroonenberg Groep

Programma:

2 Winkelpanden, souterrain

Locatie:

De Pijp, Amsterdam

Uitvoering:

Bouwbedrijf Tuin

Fotografie:

Kees Hummel, DAMAST architects

Ontwerp en realisatie

2018 - 2021

BVO

435m2

"Originele glas-in-lood patronen

vertaald in stalen gevelcassettes."

"De moderne vormgeving

voegt een nieuwe tijdlaag toe."

"De 19de-eeuwse gevelritmiek met portieken is subtiel teruggebracht."