top of page

Kalverstraat 84 | Amsterdam

Renovatie winkelpand in Centrum

2008_DAMAST-architects_Kalverstraat 84_11.jpg

De historische binnenstad van Amsterdam is een onderscheidend winkelpand rijker. Eigentijds Art-Deco met goud-geglazuurde bakstenen brengt de tijd terug waarin de chique Kalverstraat dé plek is om te flaneren. 

 

Kalverstraat 84 dateert uit de 19e eeuw en is in honderdvijftig jaar vaak verbouwd. De oorspronkelijke voorgevel was in de jaren dertig vervangen naar ontwerp van de Amsterdamse School architect Jacobus van Laren. Het pand verkeerde in slechte staat en was aan een grondige renovatie toe. 

 

DAMAST architects heeft het pand gerenoveerd en klaar gemaakt voor de toekomst. De winkelruimte is dubbel hoog met een open plattegrond. Voorzieningen voor opslag en personeel zijn verhuisd naar de zolderetage. Zo realiseerden we een optimaal verhuurbare winkel.

 

De nieuwe bakstenen gevel volgt de geometrie van het Art-Deco ontwerp uit de jaren 30. Ambachtelijk uitgevoerd in een strak koppenverband met ultradunne voegen. Door de stenen ‘in te duwen en uit te trekken’ ontstaat een intrigerend spel van schaduw en reflectie. De custom ontworpen deurgreep en huisnummer verfijnen het ontwerpconcept tot in detail.

Opdrachtgever:

Kroonenberg Groep

Programma:

Winkelpand

Locatie:

Centrum, Amsterdam

Uitvoering:

Bouwbedrijf Tuin

Fotografie:

DAMAST architects

Ontwerp en realisatie

2020 - 2022

BVO

180 m2

"Verfijning van het ontwerp-

concept tot in het detail."

"Eigentijds Art-Deco brengt de tijd van flaneren terug."

"De dubbelhoge winkel

heeft een open plattegrond."

"Goudkleurende kopjes,

schaduwen en reflecties."

"Dubbelhoge winkel

met open plattegrond."

bottom of page