Huis van de Wijk, Amsterdam

Multifunctioneel wijkcentrum in de Rivierenbuurt

Een bruisend nieuw en duurzaam onderkomen voor het Huis van de Wijk in de Rivierenbuurt. Het donkere souterrain van een voormalig nonnenklooster annex meisjesschool uit 1926 is omgetoverd tot een uitnodigend en transparant community center. Passend bij een scala aan activiteiten met een grote diversiteit aan gebruikers.

 

Met brede glazen puien omarmt Het Huis van de Wijk de gemeenschappelijke tuin, wat voor veel lichtinval zorgt in de open en flexibele ruimtes. Door de aan- en uitbouwen in de binnenplaats te verwijderen en het terrein dieper uit te graven konden we het wijkcentrum en 34 woningen rondom deze centrale tuin organiseren. De tuin is bovendien klimaatvriendelijk en nodigt uit voor activiteiten en ontmoetingen.

 

Ontwerpmotieven uit het historische gebouw zijn een tastbare herinnering aan de geschiedenis en keren op een eigentijdse manier terug. Oorspronkelijke kleurstellingen van tegelwerken zijn doorgevoerd in de monumentale entree en de balies in de zalen. Houten lambriseringen en de natuurstenen vloer geven het wijkcentrum een tijdloze sfeer, terwijl warm-gele kleuraccenten identiteit aan de gebruiker geven.

 

Een succesvolle herbestemming die dit prachtige gebouw tot leven laat komen en waar de (wijk)bewoners zich direct thuis zullen voelen.

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Programma:

Multifunctioneel wijkcentrum

Locatie:

Rivierenbuurt, Amsterdam

Fotografie:

Saskia Peters

Ontwerp en realisatie:

2019 - 2020

BVO

600 m2

"Een donker souterrain is omgetoverd tot een uitnodigend community center."

"Schoolvoorbeeld van een succesvolle herbestemming."

"De Rainproof binnentuin nodigt uit voor activiteiten."